Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tartsd lovad stresszmentesen

2010.02.10

Tartsd lovad stresszmentesen

 

Egy feszült ló nem rátermett a figyelésre, tanulásra vagy nem a legjobban hajtja végre a feladatokat, de van néhány egyszerű módszer hogy ezen segíteni tudj és lovad "laza" legyen.

Pszichológia

 

A lovak habitus teremtmények. Van valami új kifutókarám amit nem szeret? Változás van az ennivalójában, istállózásban, alom vagy munkaprogramjában, új lovat hoztak a kifutóra vagy változott a legelő? Talán meglepő, hogy a kis dolgok is fel tudják zaklatni a lovat.

Etetés

 

Ha lovad kicsit is habozik a szeretetedben, vedd szemügyre az étrendjét. Nem eteted sok gyorsan felszabaduló szénhidráttal? Beszélj egy takarmánytársasággal a "lassú energiás" ételekről.

Kiegészítés

 

Vannak rendelkezésre álló nyugodt személyek. Néhányan hagyományos füvekkel orvosolnak, míg mások a kiindulópontot kutatják és elméleteket szőnek "diétás szintek vitaminjairól, ásványok és futószalagon készült összetételekről. Ha versenyzés alatt áll, nem biztos, hogy az épp megengedett az előírások szerint.

Masszázs

 

Ez segít feloldani a feszességet lovunk izmaiban, de biztosítsunk egy képzett ló terapeutát, aki ezt megteszi. De egy jó alapos csutakolás is serkenti a vért, nagyszerűen érzi magát és sokat ígérő, megnyerő és potenciálisan stressz nélküli állapotot kaphatunk.
 

 

Játékok

 

Ezek hasznosak tudnak lenni egy olyan lónál, amelyik stresszes, mert unatkozik. Nagyon sok erre alkalmas eszközt vásárolhatunk. Néhány ember inkább az maguk által, vízzel megtöltött limonádés üveget függesztik fel az istállóban, vagy a legelő kerítésére.

Tréning

 

Nincs annál jobb mint megnyerni az első rozettát, amikor átnyújtja a szponzor a szalagod. (A helyezéseknél veszíteni is tudsz.) A lovad kondíciója megfelelő ezekben a szituációkban, nincs fenyegetés. Ha viszont erről nem vagy biztos, kérj meg valakit, hogy segítsen neked.

Hang

 

Beszélgess a lovaddal egy alacsony és nyugodt hangnemben ha ő izgatott. Megnyugtatja, hogy ott vagy, és hogy te nyugodt vagy.

Gyakorlat

 

Legeltesd, "laza iskola" vagy lovagolj a lovaddal ami megszabadítja a túl sok energiától a versenyzés előtt.

Utazás

 

Ha lehet, ne utazzanak a lovak egyedül. Ha lovad ezzel a problémával bír, keressünk neki egy társat. Egy ló, amelyik rúg a bokszban, az másokat izgatottá teszi valamint sérülést okozhat. Tegyünk legalább a hátsó lábaira védő burkolást ami tompítja a zajt. Menjen a rádió míg az állat utazik. Az eltompított hang relaxáló, meghitt hatást biztosít.

A te viselkedésed

 

Próbálj lenyugodni. Ha a lovad ideges, hozzád fog fordulni megnyugtatásért. Ha felidegesíted magad azon, hogy a lovad stresszes, csak felerősíti az ösztöneit, és a helyzet rosszabbra fordul. Higgadtan próbáld azonosítani és megszűntetni a stressz okát.

Általános egészség

 

Még fontosabb, hogy megbizonyosodj arról, hogy a lovad idegeskedését nem állatorvosi probléma okozza, ami fájdalommal és szorongással jár.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.