Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


paripa: A herélt lovat jelenti más szóval. A mesékben persze, sokszor használják, ezért is hisszük azt, hogy a jelentése csak simán a lovat jelentené, de mostmár tudjuk, hogy ez a herélt ló másik alakja.

chaps: [csepsz] Ez a farmerre, vagy lovaglónadrágra vehető, hosszú bőr lábszárvédő, főként western stílusú lovaglásban terjedt el. Segítségével a lovas szinte hozzátapad a nyereghez. A bőr emellett segítséget nyújt a rossz idő ellen.

sarkantyú: A csizmasegítség megerősítésére szolgál. (Vagyis ezzel sose szabad oldalba vágni erősen, és durván a lovat!!!)

szügy: a ló nyak alatti puha rész, a szügy, amit csak szügytájéknak szoktuk nevezni

hidegvérű: hidegvérűnek hívják az akár 1000 kg súlyú igavonókat, amelyeket még ma is látni szekér elé fogva. Bizony az ilyen lovak erre a feladatra teremtek meg a legjobban.(persze ezek az elnevezések nem a vér hőmérsékletére utalnak, hanem a vérmérsékletre.

melegérű: azok a lovak akiken leginkább lovagolni szoktak, egy ideális ló, vagy egy nagyobb póni. A melegvérű a hátas- és fogatlovak összefoglaló neve.A háziasított lovak egyik csoportja a melegvérű, hidegvérű, és telivér.

telivér: a tenyésztett verseny-, sport- és ugrólovak összefoglaló neve.

csődör: a hím lovat nevezik így. Másképp: mén.

kanca: a nőstény kanca elnevezése. (Ha a kanca embernyelven "terhes", mindig "vemhesnek" hívjuk, mint az összes többi állatot!)

kasztrált mén: a herélt ló másik elnevezése, vagy paripa.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Győr

(Liliom, 2012.11.02 16:03)

csődör: a hím lovat nevezik így. Másképp: mén.

Hibás! Ménnek nem nevzünk egy csődört, csak akkor,ha hivatalos mén visgát tett!!!