Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen feladatokat lát el a lovas rendőrség?

2009.08.08

SZOLGÁLUNK ÉS VÉDÜNK – LÓHÁTON IS!

lovas rendőrök
   Járőrszolgálat, rendezvénybiztosítás, bemutatók, istállómunka és lazításként ugróverseny. Nincs könnyű dolga a lovas rendőröknek. Nem is gondolnánk, amikor a Margit-szigeten szembetalálkozunk a mosolygós, készségesen útbaigazító lovas járőrökkel. A kiegyensúlyozott vérmérsékletű lovak magabiztos és nyugodt viselkedése hosszú, türelmes munka eredménye. 
   Domoszlai Dániel rendőr alezredes avatja be olvasóinkat e sokrétű és felelősségteljes munka rejtelmeibe:lovas rendőrök

   - A lovas rendőrség hivatalos elnevezése Rendészeti Biztonsági Szolgálat, Bevetési Parancsnokság, V. Bevetési Osztály, Lovas Alosztály. Bázisunk a Nemzeti Lovarda szomszédságában, a Mosonyi utcában, a BRFK objektumában található. Ezt az épületet 1886-ban a lovas csendőrség számára építették, azóta működik többek között lovas rendészeti laktanyaként. Ez a lovas szervezet az egyetlen hivatásos reguláris csapat, mely a történelem viharait kiállva jogfolytonosan fennmaradt. A II. világháború végén a csendőrséget a rendőrség váltotta fel, de a lóállomány a régi helyén maradt.

    lovas rendőrök- Mi a Rendészeti Biztonsági Szolgálat feladata?
    - 2004 óta működik ezen a néven, országos hatáskörű szervezet, ami jellemzően a nagy tömegeket vonzó különböző rendezvényeket biztosítja. Olyan speciális szervezeteket foglal magában, amiket különlegességüknél fogva máshová nehezen lehet besorolni. Ilyen pl. a Terrorelhárító Szolgálat és az Autópálya Rendőrség.    
- Milyen feladatokat lát el a lovas rendőrség?
 - Elsősorban járőrszolgálatot, amit eredetileg Budapest belterületein kezdtünk el, de mára kiterjedt a környező településekre, sőt Vác és Siófok vonzáskörzetére is. Nagyobb, parkos, ligetes területek rendőri ellenőrzését látjuk el, melyek gépkocsival nehezen megközelíthetőek, és gyalog nehezen átjárhatók. Lovaink jelenléte felkelti a helyi lakosok, kirándulók érdeklődését, szimpátiáját, tapasztalataink alapján sokkal nyitottabbak az emberek, szívesebben beszélnek a helyi problémákról a lovas járőrökkel. Megelőző tevékenységgel is jár a jelenlétünk, messziről látszanak a lovasok, és egyúttal sokkal mozgékonyabbak, gyorsabbak vagyunk a földutas, fás-bokros területen, mint más kollégák. Természetesen mi is ellátjuk a rendőri feladatokat, szükség esetén intézkedés, ellenőrzés alá vonjuk az állampolgárokat. Másik fő tevékenységi körünk a rendezvénybiztosítás. Nagy tömegeket vonzó rendezvényeken csapaterőben szervezett rendőri erők vannak jelen. Ennek egy részét adja a Lovas Alosztály. Elsősorban a labdarúgó mérkőzéseken jelenünk meg, mert itt a legnagyobb a valószínűsége a rendbontásoknak. Itt is a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt, hiszen egy kialakult konfliktus helyzetben már kényszerítő eszközök alkalmazását kell esetleg bevetnünk, ami tömegben fokozott sérülésveszéllyel járhat. 8-16 lovas egységünk felsorakozása, mozgása általában a legelszántabb rendbontókat is visszatartja.

lovas rendőrök- Állami ünnepeinken, sőt, nagyobb lovas eseményeken is találkozhatunk a Lovas Alosztály képviselőivel.
- A Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének alapját, bázisát is a mi lovaink és rendőreink képezik. Létszámunk kiegészül a vidéki kapitányságok lovas járőreivel, és kisebb létszámban civil, hagyományőrző lovasokkal is. Összesen 37 lóval jelenünk meg egy-egy díszelgés alkalmával. Március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án a Honvéd Díszzászlóaljjal együtt felsorakozunk a Kossuth téren az ünnepélyes zászlófelvonásnál. A ceremónia alatt fegyelmezetten, egyenes sorban, egy helyben állnak a lovak. Az ünnepség végén a díszzászlóaljat követve, indulóra fegyelmezett alaki mozgással, díszmenetben vonulunk ki a térről.  Díszelgünk még a Budai Várban, a  Köztársasági Elnök fogadásain, ahol államfőket vagy más magas rangú külföldi személyeket lát vendégül hazánk. Más nagyszabású események alkalmával is szoktunk díszegyenruhás felvonulást vállalni, térítés ellenében, de ez évente 1-2 alkalom. Díszegyenruhánk az 1848-as 8. huszárezred díszegyenruhája alapján készült, az eredetihez teljesen hasonló viselet. A nemzeti trikolor színei miatt választottuk. A sapkarózsán, tarsolyon és a sabrakon található jelképeket változtattuk meg, államiságunk kifejezése érdekében a nemzeti zászlónkat és címerünket helyeztük el rajta. Állami ünnepeink és a fogadások során különböző televíziós csatornák és külföldi diplomáciai testületek készítenek felvételeket, rengeteg ember figyeli és szerez információkat ezekről az eseményekről. Ezért nagyon fontos, hogy szakmailag kifogástalan produkciót mutassunk be.  A mi díszegységünk csak a felkészülés és a bemutatók idejére áll össze, míg más országok díszelgő lovas egysége más feladatokat nem lát el. Ennek ellenére nemzetközi összehasonlításban is megálljuk a helyünket. Nagyobb lovas eseményeken, mint pl. a  lovas világtalálkozón  vagy a fogathajtó vb-n, a szünetekben, show-elemként huszár hagyományokat felelevenítő kötelékgyakorlatokat, karüsszelt is bemutatunk.

 lovas rendőrök- Milyen típusú lovakat alkalmaztok, és hogyan készítitek fel őket ezekre a különleges feladatokra?
   - Miután ebben a munkában extrém módon sok külső hatás éri a lovat és sokféle feladatnak kell megfelelnie, elég szigorú szelekciót végzünk. Idegrendszerileg stabilnak és szervezetileg keménynek kell lennie ahhoz, hogy a nagyvárosi körülményeket, a zajt, tömeget, fél napos betonon történő járást bírja. Szép, harmonikus megjelenést is elvárunk, kb. 160-170 cm-es marmagassággal, bár a külső megjelenés másodrendű fontosságú a belső tulajdonságokkal szemben. Jó fejű, bátor, kiegyensúlyozott vérmérsékletű lovakkal tudunk csak eredményesen együtt dolgozni, hiszen a rendőrnek a munkája során számtalan dolog köti le a figyelmét, a ló fegyelmezésére nem fordíthat plusz energiát és figyelmet. Somogysárdon működik egy ménes a rendőrség tulajdonában, innen kerülnek hozzánk kb. 3 éves korban, teljesen nyersen. Az alapkiképzés gyakorlatilag ugyanúgy folyik, ahogyan általában a sportlovakkal kezdenek el foglalkozni. Nagyon fontos dolog, hogy mire odaér a képzésben, hogy már terepen, külső helyszíneken is dolgozhat, addigra feltétlen fegyelemmel fogadja el a lovasa segítségeit.  Később rendszeres ugrógimnasztikai edzésekkel, lehetőség szerint díjugrató versenyekkel javítjuk az egyensúlyt, fizikai befolyást, feladatmegoldó képességet. Ezután kezdjük el felkészíteni a lovas rendőrökveszélyesebb, bonyolultabb helyzetekre, amilyenek pl. egy futballmeccsen adódhatnak. Ezt a gyakorlatot terepen szoktuk elvégezni. A kiképzésnek ebben a szakaszában már a fiatalabb lovak is kijárnak idősebb, tapasztaltabb társaikkal a forgalomba, járőrözni, tehát a tömeget, zajt már megszokták. Egy könnyű tereplovaglással kezdődik a nap, amit természetesen nagyon szeretnek a lovak. A hanghatások szoktatása úgy történik, hogy egy körön nyugodt lépésben sétálnak a lovak, ezalatt először messzebbről, majd egyre jobban közeledve a lovakhoz géppisztollyal a levegőbe lövünk. Végül egysoros vonalban sorakoznak fel, és előttük, mögöttük, és a közvetlen közelükben is leadunk lövéseket. Rendkívül fontos a fokozatosság, csak akkor léphetünk tovább a feladatokkal, ha az előző gyakorlatot már biztosan végrehajtották. Nagyon könnyű ezekkel az eszközökkel olyan félelmet kelteni a lóban, amit esetleg soha életében nem felejt el. A füst és a kellemetlen szagok elviseléséhez színes füstgyertyákat használunk. A gyakorlat itt is az előzőek szerint megy, előbb körön dolgozva, később különböző alakzatokban léptetjük, majd ügetésben lovagolunk át a ködön. Az idősebb lovak nyugalma és magabiztossága nagyon jó hatással van a fiatalabb lovakra is, a fokozatosságot betartva nagyobb probléma nélkül rutinossá válnak ebben a gyakorlatban is. Végül a tűzhöz is hozzászoktatjuk őket, különböző gyakorlatok segítségével. Először szalma csíkokon sétálnak át, majd meggyújtjuk ezeket a csíkokat, egészen addig nehezítjük a gyakorlatokat, amíg tüzes akadályokon kelnek át a lovak. Tehát azt mondhatjuk, a lovaink tűzön-vízen keresztül mennek, ha kell.

   lovas rendőrök- Ért-e már e gondos kiképzés ellenére meglepetés a lovaitokkal kapcsolatban?
   - Régóta foglalkoztatott az a gondolat, hogy annakidején a katonalovakat a harcokra hogyan készítették fel? Hogyan tudták a tankok, ágyúk, puskák ellen bevetni a huszárokat? Az Evita c. film forgatásán magam is részese lehettem egy ilyen gyakorlatnak. Lovas csendőröket alakítottunk a filmben, és olyan harcjelenetekbe kerültünk, ahol természetesen vaktölténnyel és imitálva a lövéseket, de rendkívül hatásos hang- és fényeffektusok közepette harckocsik ellen kellett rohamoznunk. Mellettünk is, mögöttünk is dörögtek, zúgtak, zakatoltak a gépek, hatalmas füst, robaj, lövések jöttek szemből. Ez a harci helyzet magával ragadta az egész stábot, a színészeket és minket is, rajtunk keresztül a lovainkat, és egyszer csak már nem számított, hogy honnan lőnek, az összes ló gondolkodás nélkül kezdett rohamozni a megadott jelre. És természetesen másnap, a járőrözésnél vagy a lovardai munkánál a felröppenő papírzacskót ugyanúgy megnézte, mint azelőtt.  Ekkor értettem meg, hogy ezekbe a súlyos helyzetekbe hogyan tudták belevinni a lovakat.

   - Ehhez a nagyon komoly kiképzéshez komoly lovastudás is szükséges. Van-e valamilyen felvételi követelmény a lovas rendőrséghez?
  - Azokat a feladatokat, amikről eddig beszéltem, a kiképzést, valamint a lovak gondozását a lovas rendőrök végzik. Ebben a „férfias” szakmában a lányaink is ragyogóan megállják a helyüket. Egyetlen jogi feltétel az, hogy képzett rendőr legyen az illető. Általában olyan fiatalok jelentkeznek ide, akiknek már volt valamilyen kapcsolata a lóval és tud is valamilyen szinten lovagolni, de teljesen kezdőket sem tanácsolunk el, legfőbb szempont, hogy kitartó legyen, és elhivatottságot érezzen a lovas szakma iránt, a többit el tudja sajátítani a kiképzés során. Második éve veszünk részt a Lengyelországban rendszeresen megrendezésre kerülő nemzetközi lovas rendőr versenyen, ahol az ugró és idomító versenyszámok mellett olyan speciális feladatok is vannak, amelyekkel a való életben is találkozhatnak a lovak szolgálat teljesítése közben. Az idén 37 egyéni indulóból Sziráczky Tibor kollégám a 10. helyezést érte el, míg csapatban 14 közül hatodikak lettünk. Ezen a területen is megálljuk a helyünket nemzetközi szinten.


Szerző, fotó: Mitrov Gabriella
Megjelent: Pegazus II.évf.2.szám


lovas rendőrök

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.